Åpne hovedmenyen

Kunnskap om ernæring er en viktig for mange tilstander. Kliniske ernæringsfysiologer (KEF) har kompetansen, men er ikke alltid tilgjengelige.

Internett er full av upålitelig informasjon om kosthold, så oppsøk anerkjente informasjonskilder. Kosthold for å gå ned i vekt er ikke det samme som kosthold som forebygger sykdom. Underernæring og feilernæring er et problem i mange rehabiliteringsforløp, ikke bare overvekt. Enkelte sykdommer stiller krav til endret ernæring for å unngå vekttap, for å hindre kvalme og ubehag, eller for å sikre at trening har effekt. Noen ganger kan det være nødvendig å gjøre noe med manglende appetitt, svekket smakssans, kvalme, munntørrhet eller størrelse og hyppighet av måltider for å sikre bedre matvaner.

Ernæring ved kreftsykdom

Gode filmer med ernæringsråd finnes på http://www.kreftforeningen.no/mat Høy BMI (kroppsvekt) kan øke risikoen for seneffekter som fatigue og lymfødem, og er i seg selv en risikofaktor for kreft og hjerte-karsykdom.

Ernæring ved KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom)

Muskeltap er vanlig ved KOLS. Hver forverring (eksaserbasjon) innebærer et kraftig angrep på muskelfibre, og det er stort behov for å gjenoppbygge disse ved styrketrening i den grad pasienten orker å trene (korte økter oftere). Inntak av ekstra EAA essensielle aminosyrer (protein) kan være nødvendig sammen med styrketrening for å motvirke tap av vekt og muskelmasse som skjer ved hver forverring av sykdommen. Spesialdrikk med de rette aminosyrene brukes helst for å lykkes. Søk artikler med ordene "amino acid" og COPD for å finne oppdatert kunnskap.

Ernæring ved hjerte/karsykdom

Ved høyt blodtrykk og annen hjerte-karsykdom er det viktig å begrense inntaket av salt. Lakris kan også øke blodtrykk.